۱۳۸۸ مرداد ۱۶, جمعه

انصاف

انصاف
شاهین ترازو
انصاف که از « نصف» گرفته شده است، به این معنی است که انسان چون شاهین ترازو در وسط خود و دیگران قرار گیرد. ترازو وقتی می تواند وزن صحیح را نشان دهد که شاهین بین دو کفه، بی طرف و در نصف فاصله قرار گرفته باشد، همان طور که قاضی باید در نصف فاصله طرفین دعوا بایستد، چون در غیر این صورت کسی که شاهین ترازو را در 10 سانتی یک کفه و یک متری کفه دیگر قرار می دهد، طبیعتا یک وزنه یک کیلویی در کفه طرف یک متری با دو کیلو گرم در کفه دیگر همتراز است. بازو، ده برابر شده و وزن را ده برابر نشان می دهد.
کسانی که در قضاوت خود با دیگران در چنین موقعیتی هستند، اگر به کسی یک کیلو احسان کنند، آن را در کفه ای که بازوی آن طولانی است می گذارند و آن را ده کیلو می بینند و اگر به کسی خسارتی وارد کردند آن را در کفه کوتاه بازو، قرار می دهند و یکدهم آنچه هست می بینند. اگر کسی به آنها خسارت وارد کرد، آن را در کفه ای که بازوی بلند دارد

می گذارند و خسارت را ده برابر مطالبه می کنند و اگر کسی به آنها احسان کرد، آن را در کفه کوتاه بازو می گذارند و آن را یک دهم آنچه هست می بینند. طرف مقابل هم اگر مثل اینها دارای انصاف نباشد، بعکس عمل می کند.

برگرفته از مثلهل و پندهای ایت الله
حائری شیرازی